Országos Könyvtári Platform

Országos együttműködési platform, megosztott, moduláris, együttműködő környezet

Miért szükséges egy teljesen új megközelítés a könyvtári rendszerek területén?

A kultúra minden szegmensében szédületes iramban növekszik a megjelenő publikációk száma. Ami még ennél is nagyobb kihívás, hogy a gép által generált adatok és a strukturálatlan adatok exponenciálisnál is gyorsabban szaporodnak. Amennyiben ezeket az adatokat hosszú távon meg kívánjuk őrizni, és a széles közönség számára elérhetővé akarjuk tenni egy értelemszerű, szemantikus összefüggésben, akkor egy újfajta együttműködést kell megvalósítanunk ezen adatok kiválasztásánál, gyűjtésénél, strukturálásánál és feldolgozásánál.

Ezért vállalt magára vezető szerepet az Országos Széchényi Könyvtár egy együttműködő és megosztott országos platform definiálásában és fejleszt ki egy saját maga által üzemeltetett felhő alapú környezetet. Könyvtárunk elkötelezett a FOLIO (A könyvtárak jövője nyitott – The Future of Libraries is Open, www.folio.org) közösségben való részvétel iránt.

Mit jelent számunkra az “új generációs” könyvtári platform?

Az új követelmények törvényszerűen vezettek az adatcsereformátumok teljesen új alapra helyezéséhez és az adatmegosztás új koncepciójához, új katalogizáló modellhez, és az együttműködési platformhoz és keretrendszerhez, amely flexibilis munkafolyamatokat (workflow-kat) eredményez az adatfeldolgozásban, és sokkal nagyobb közönséggel való együttműködés lehetőségét nyitja meg: tudósok, kutatók, polgárok és intézmények bevonását egyaránt lehetővé teszi.

Megoldásunk fő pillérei

Valódi modularitás

a modulok cserélhetők, felcserélhetők, párhuzamosan használhatóak – microservice az előnyben részesített megoldás

Flexibilis munkafolyamatok

flexibilisen definiálható munkafolyamatok

Entitás-alapú adatmodellek

FRBR mint adatmodell, RDA mint katalogizáló szabvány, BIBFRAME 2.0 mint adatcsere-formátum

Valódi multi-tenancy

privát és megosztott adatok a résztvevők között

Rendszerkövetelmények

Funkciók áttekintő ábrája

Követelmények összefoglalója

Részletes lista