A FOLIO közösségben való részvétel

Van egy közösség által kifejlesztett platform, amely figyelmet fordít a fent részletezett szempontokra. A platform neve FOLIO, „A könyvtárak jövője nyitva”. Ez a platform a szigorú kommunikációs szabályok, amelyeket a fejlesztők / közreműködők elfogadnak és betartanak, alkalmazásával biztosíthatja, hogy az egyedileg kifejlesztett modulok kommunikálhassanak egymással. Ennek technikai szíve az OKAPI, egy API-átjáró, amely kezeli az alkalmazások és a platform különböző bérlőinek (telepítései) közötti kommunikációt és a rendszerek elválasztását. Az OKAPI egy üzenetközvetítő egység, a kommunikációs csatorna.

A megközelítés mikroszolgáltatásokon alapszik: a lehető legkisebb egységek értelmes összefüggésben kerülnek összekapcsolásra. Ebben az alkalmazások programozási nyelvtől függetlenek, az alkalmazások bármilyen programozási nyelven írhatók – ez ismét a választási szabadságot nyújtja a fejlesztői közösség számára. Az alkalmazások lehetnek nyílt forráskódúak, liszenszelhetők, a szoftverfejlesztő cégek integrálhatják saját termékeiket. A FOLIO-ban folytatott együttműködés a könyvtárosok, stratégák, szolgáltatók és fejlesztők munkamegosztására épül, és aktív felhasználók által gazdagodik.

A Magyar Nemzeti Könyvtár 2016-ban együttműködési megállapodást írt alá a FOLIO-val. A FOLIO első sajtóközleménye már az együttműködési partnerek széles körét hirdeti ki, köztük könyvtárunkat. Azóta könyvtárunk aktív tagja a közösségnek, és követelményeinkkel arra törekszünk, hogy befolyásoljuk a funkcionalitás terjedelmét és a tervezett rendszer nyitottságát; tagja vagyunk a terméktanácsnak is.

2017 elején egy FOLIO napot szerveztünk könyvtárunkban, és erre meghívtuk az összes magyar könyvtárat, hogy minél többet megtudjanak erről a forradalmi megközelítésről. Meghívót küldtünk a szomszédos országok könyvtárainak is, és rögzítettük az előadásokat, amelyek elérhetők a weboldalunkon:

Azóta a közösség jelentősen nőtt, a 2018-ban Durhamben (Észak-Karolina) megrendezett World Of Open Libraries Konferencián (WolfCon) már 180 aktív résztvevő vett részt, akik aktívan dolgoznak a FOLIO-val és a platform fejlesztésében végzett munkában. A FOLIO fejlesztők munkaértekezletére Washington DC-ben, 2019. június 17–19-én kerül sor. A következő találkozó Texasban lesz, 2020. februárjában.

 

Néhány példa, amelyet a közösség tervezett és fejlesztett:

 

Elektronikus erőforrás-kezelő – a német FOLIO közösség, a HBZ és a GBV által kifejlesztett

Könyvtárközi kölcsönzés, egy amerikai konzorcium fejlesztése